Gepubliceerd op: 25 augustus 2017

Testimonial van de ondernemer
'Het vertrouwen is terug'

155 testimonial ondernemer
155-Help-een-bedrijf biedt ondersteuning aan ondernemers die tegenwind ervaren. "Ik zou tegen andere ondernemers willen zeggen dat ze niet te lang moeten wachten", zegt een ondernemer die liever niet met naam en bedrijfstak genoemd wordt. "Trek op tijd aan de bel."
Voor het gemak noemen we de ondernemer Jan, natuurlijk niet zijn echte naam. Hij heeft al jaren zijn eigen zaak, maar heeft te maken met veel concurrentie en tarieven die onder druk staan. "Je wilt vanzelfsprekend graag opdrachten tegen een goed tarief, maar je moet tegelijkertijd ook een lange termijn relatie opbouwen met de opdrachtgever. Ik gaf te vaak toe op mijn tarief en kon op een gegeven moment niet meer van mijn inkomsten rondkomen. Ik moest mijn reserves aanspreken. Plotseling raakte ik ook nog een grote opdrachtgever kwijt. Toen realiseerde ik mij dat er echt iets moest gebeuren."

Nijpend

Toen Jan hoorde van 155 besloot hij zijn schaamte overboord te gooien en hulp te vragen. "Samen met een ondernemersadviseur van 155 heb ik de situatie in kaart gebracht. Die was nijpend, omdat ik aan een aantal verplichtingen niet meer kon voldoen. En bancaire of andere mogelijkheden waren er niet meer. De adviseur gaf aan dat ik mogelijk voor een overheidsregeling in aanmerking kwam, het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Ik voldeed aan de criteria en kon gebruik maken van de financiële regeling. Dit alles gaf weer de benodigde financiële armslag."

Doorstart

"Op aanraden van de adviseur heb ik een doorstartplan gemaakt. En ik ben aan de slag gegaan om zaken anders aan te pakken. Niet alleen op commercieel gebied, maar ook qua marketing en het bijhouden van een degelijke financiële administratie. Dat heeft nu al geresulteerd in een aantal mooie, nieuwe opdrachten tegen een goed tarief. Ik heb weer zelfvertrouwen, straal dat ook uit en ook het vertrouwen in de toekomst is terug."

Kosteloos advies

"Gelukkig was Jan er op tijd bij", zegt Manon Berger, ondernemersadviseur van het IMK werkzaam in onder meer Kerkrade. "Hij moest dan wel een doorstart maken, maar heeft zijn bedrijf nieuw leven kunnen inblazen. Vaak wachten ondernemers te lang met vragen om hulp. Terwijl het gratis is! De gemeente Kerkrade werkt samen met Stichting 155-Help-een-bedrijf, waardoor ondernemers in Kerkrade kosteloos bij ons kunnen aankloppen voor advies. Veel ondernemers voelen schaamte of denken dat ze gefaald hebben. Dat belemmert ze vaak in het vragen om hulp. Mijn advies: stap over dat gevoel heen en laat hulp toe. Het is al snel te laat."

155-Help-een-bedrijf
155-Help-een-bedrijf ondersteunt in opdracht van gemeenten ondernemers die het (tijdelijk) moeilijk hebben. Voor de ondernemer is deze hulp kosteloos. 155-Help-een-bedrijf is een initiatief van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Ondernemers kunnen op werkdagen contact opnemen via telefoonnummer 088-999 0 155 of kijk op www.155.nl

 

Zie ook: