Vestigingsklimaat

In Kerkrade zijn zo’n 2.600 bedrijven gevestigd. Ten opzichte van 2005 is het aantal bedrijven zelfs met 35% gestegen! Het Kerkraadse bedrijfsleven biedt werkgelegenheid aan ruim 17.000 mensen. Maar liefst 16% van de totale oppervlakte van de gemeente bestaat uit bedrijventerreinen.

Kerkrade is altijd al een aantrekkelijke vestigingsplaats voor mensen en bedrijven geweest, vanwege de gunstige ligging, de fraaie omgeving, de goede internationale bereikbaarheid en het prettige werk- en leefklimaat. Door middel van nauwe samenwerking met het bedrijfsleven geeft de gemeente inhoud aan het economisch beleid.

Volop kansen

Door de centrale ligging in de Euregio heeft Kerkrade nu al een marktbereik van 16 miljoen mensen binnen een straal van 2 uur. De komende jaren wordt dit potentieel nog eens fors vergroot. Bij de Technische Universiteit Aken (RWTH) worden namelijk twee nieuwe campussen gerealiseerd, die volgens de planning in 2015 klaar zullen zijn. Dit resulteert in 10.000 nieuwe banen en een verdere groei van de stad Aken met circa 25.000 inwoners. Ruim 30.000 studenten zullen gebruik maken van de voorzieningen.

Met de nieuwe Avantis-lijn, die vooralsnog voor het jaar 2018 gepland staat, wordt een spoorverbinding gerealiseerd tussen Kerkrade en Aken, met haltes in Kerkrade-Centrum, Spekholzerheide en op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis. Hiermee ontstaat tevens een directe verbinding met de hogesnelheidslijn Brussel–Aken–Keulen–Berlijn. Kerkrade zal straks dus nóg beter bereikbaar zijn. En dat schept volop kansen!