Gepubliceerd op: 16 oktober 2012

Eerste schetsen winkelcentrum veelbelovend


In het centrum wordt gekozen voor een logische en compacte winkelroute die goed aansluit bij de Niersprinkstraat en de Van Beethovenstraat en de Orlandopassage. De nieuwe winkelpassage vormt daarvoor een verbinding met het nieuwe parkeerterrein op de hoek van de Mozartstraat en de Van Beethovenstraat. Een tweede winkelpassage verbindt de Markt ter plaatse van het beeld ‘Hinger Herjods Ruk’ met het nieuwe parkeerterrein. Bovenop de winkels is er ook ruimte voor woningen.
Dit is slechts een kleine greep uit de nieuwe ideeën die de komende maanden uitgewerkt worden.

Kenmerkend is de ‘pandsgewijze’ invulling. Architect Engelman kiest niet voor een meterslange identieke gevel maar geeft de voorkeur aan individuele panden met een eigen karakter die aan elkaar geschakeld worden.  Opvallend is ook het eigentijdse daklandschap. De schetsen laten daken zien met dakterrassen, groen en zelfs complete tuinen.

Sfeerimpressie Hoek Niersprinkstraat-Van Beethovenstraat
Sfeerimpressie Hoek Niersprinkstraat-  van Beethovenstraat.


Openbare ruimte
Verder presenteerde  Buro Lubbers tijdens de commissievergadering de eerste plannen voor de openbare ruimte in het centrum geïnspireerd op historische foto’s van Kerkrade. De visie voor de herinrichting is gebaseerd op een rustig straatbeeld met aansprekende gevels en een duidelijk herkenbaar voetgangersgebied. De nu aanwezige natuursteen wordt hergebruikt voor een subtiele lijnvoering in het klinkertapijt dat de verschillende gebruikers door het centrum begeleidt. Op het tapijt worden elementen zoals bomen, meubilair en kunst ingepast. Door natuursteen en markante bomen wordt op diverse plekken een bijzondere sfeer gecreëerd. Reclame- en gevelbeleid  zorgen voor een rustige uitstraling van het centrum.

Sfeerimpressie Entree nieuwe passage Niersprinkstraat
Sfeerimpressie Entree nieuwe passage Niersprinkstraat.


Hoogwaardig en duurzaam
Burgemeester Jos Som, voorzitter van de stuurgroep centrumontwikkelingen, benadrukt nogmaals de noodzaak van een snelle en goede voortgang: “Het is van het belang voor de stad en de ondernemers dat er in 2015 een vernieuwd en attractief winkelcentrum gerealiseerd is”.  Voor wat betreft de eerste schetsen zegt burgemeester Jos Som: “Ik was meteen enthousiast. Bijzonder gecharmeerd ben ik van de ‘pandsgewijze’ architectuur, ieder pand krijgt op deze manier zijn eigen gezicht. Ook ben ik zeer tevreden over het hoogwaardige en duurzame materiaal dat in de openbare ruimte gebruikt wordt. De openbare ruimte is van en voor iedereen en moet daarom goed ingevuld worden”.

Planning
De komende maanden zullen de impressies verder worden uitgewerkt en wordt de financiële en commerciële haalbaarheid getoetst. Tevens wordt een bestemmingsplan in procedure gebracht. De verwachting is dat de samenwerkingsovereenkomst in april 2013 getekend kan worden. Direct na het WMC starten de werkzaamheden die zo’n tweeënhalf jaar in beslag zullen nemen.

Sfeerimpressie Theater passage
Sfeerimpressie Theater passage